nac-logo-124x124px-wit

Oorzaken spierproblemen bij paarden en de werking van spieren

Een spierprobleem kan plotseling optreden (verstappen, bokken, uitglijden, vastliggen in de box, etc.) of zich langzaam ontwikkelen (overbelasting, geforceerd gebruik van hulpteugels, onjuiste pasvorm zadel, ruiterfouten, onvoldoende warming-up of cooling-down, etc.) Spierproblemen komen op alle niveaus en bij alle disciplines voor.

De spieren van een stilstaand paard horen los aan te voelen. Een spierprobleem uit zich in het niet meer volledig kunnen ontspannen van de spier. Dit is te zien doordat het paard zijn oorspronkelijk bewegingsvrijheid verliest. Als een spier zich niet meer kan ontspannen is er mogelijk een verkleving van beschadigde spiervezels (en dus een blokkade in de spier). Door de verkleving kunnen zuurstof en glucose niet meer goed getransporteerd worden door de hele spier en blijven afvalstoffen in de spier achter. De beweging waarvoor de spier verantwoordelijk is zal verstoord zijn. Dit uit zich onder andere in korte passen, onregelmatigheid en niet in verbinding lopen. Als een spiergroep minder presteert zal een andere spiergroep de functie proberen over te nemen. Daardoor verbreiden spierspanningen zich van de ene spiergroep naar een andere spiergroep.

Het is vooral moeilijk de zich langzaam vormende spierproblemen te herkennen. Mogelijk merkt u alleen dat uw paard sommige oefeningen moeilijk kan uitvoeren. Massage kan deze beperkingen opheffen en de spieren in een betere conditie brengen.

Uiteraard is een snelle oplossing van beginnende spierproblemen het beste voor uw paard.